Toisin kuin tavallinen tusinapellistä prässätty kotitalousveitsi, japanilainen erikoisterävä kerrostaottu ammattilaisveitsi pysyy pidempään terävänä, ja on helpompi teroittaa.
ZEN-veitset valmistetaan Sekissä, Japanin veitsen- ja miekanvalmistuksen pääkaupungissa, jossa ammattilaisten huikeat taidot ovat hioutuneet vuosisatojen ajan, sukupolvelta sukupolvelle, alkaen aina perinteisistä japanilaisista miekantaontatekniikoista.
- Kahvan materiaali erikoisvahvaa micartaa ja ruostumatona terästä
- Terän ydinmateriaali: VG-10-terästä (sekoitus kobolttia, molybdeeniä ja vanadiinia)
- Terän ulkokerrokset ruostumatonta terästä
- Terän rakenne: 37-kerroksinen taottu
- Terän pituus: 16,5 cm
- Terän kovuus: 61 HRC
- Teroituskulma: 10-15° - huomattavasti terävämpi kuin eurooppalaiset veitset
Japanilaiset keittiöveitset ovat erittäin kovaa ja ohutta metallia. Siksi niitä ei saa hakata tai vääntää mihinkään koviin aineksiin, kuten jäiseen tai luiseen lihaan, kookospähkinään, säilykepurkin kansiin tms. Vaarana on konkreettinen palojen irtoaminen terästä. Laadukkaita keittiöveitsiä ei myöskään tule koskaan pestä astianpesukoneessa, vaan mielellään heti käytön jälkeen nopea vesipesu ja kuivaus. Säilyttämiseen soveltuvat kaikki ratkaisut, joissa veitsien terät eivät ole kosketuksissa muiden metalliesineiden kanssa.